Peloponnese Olive Tree Stone House

A plot situated in a remote village of Kalamia, with an unobstructed view to the Gulf of Corinth, is a setting for a family retreat. The morphology of the place, a slope with a 6m height difference, led to the decision of creating a house with humble appearance from the street side, while developing in a prominent two-level construction from the garden. Natural materials applied on the elevations and in interior are inspired by industrial feel of the rural Peloponnese traditional stone stables. Built according to sustainable standards with restricted means, the custom-made 140m2 dwelling has been playing major role in the 2020 pandemic situation, providing its inhabitants safety and comfort.

  • Location

    Kalamia, Peloponnese/Greece
  • Year

    2019
  • Architectural and Interior design

    Ivana Lukovic, Architect_ Athens/Greece
  • Collaborators

    Alexandra Arampatzi, Architect_ Athens/Greece Stanford Rabbit (Kostas Geranios and Orestis Mpormpantonakis), Renderings_ Athens/Greece
  • Construction

    Dr. Andronikos Theocharis, Civil Engineer_ Athens/Greece
  • Mechanical study

    Tasos Katsaros, Mechanical Engineer_ Athens/Greece
  • Contractor

    ELER AE_ Athens/Greece
  • Joinery

    Koupaloglou Emmanouil_ Anavyssos, Attica/Greece
  • Photo credits

    Athina Souli, Photographer_ Athens/Greece
  • Video credits

    Athina Souli and Vangelis Michelidakis_ Athens/Greece